Voeding

 

De Bolognezer is een klein hondje en daardoor geen grote eter. Het beste is de hond af met een goede verantwoorde brok. De hondenvoeding die te koop is in speciaalzaken is precies zo uitgebalanceerd met vitaminen, mineralen en alle voedingstoffen die ze nodig hebben, dat de hond geen tekorten krijgt, maar ook niet te veel van een bepaalde stof. Als je de hond een brok geeft, ben je er zeker van dat deze alles binnen krijgt wat hij of zij nodig heeft. De brok is ook nog eens goed voor het gebit, dus eigenlijk het beste voer dat je ze geven kunt. Als je wat wilt afwisselen omdat je de brok te eentonig vindt, zijn er speciale vleesvoeders als bv Rodi in de handel, maar nodig is dit niet. Geef de Bolognezer liever geen rauw vlees, hun maagdarmstelsel raakt hiervan snel van streek.

Groenten zijn aan een hond niet besteed, daar doen ze helemaal niets mee (alhoewel ze een rauwe wortel wel heerlijk vinden om gewoon op te kauwen). Ze halen er absoluut geen voedingstoffen uit. Er is van alles in de handel, maar veel is beter voor de beurs van de verkoper als voor de hond.

Overstappen op ander voer dient altijd stapsgewijs te gebeuren, nooit zomaar ineens van voer veranderen, daar kunnen de darmen niet tegen.

Op de verpakking van het voer staan de hoeveelheden die de hond dient te krijgen. Dit is meestal aan de hoge kant. Houd gewoon goed je hond in de gaten, dan weet je of je meer of minder moet geven. Een zeer beweeglijke hond zal meer nodig hebben als een hond die rustig is.

Kijk wel uit voor overvoeren, een dikke hond is meestal een ongezonde hond, hij wordt geremd in zijn beweging, kan zich niet echt goed voelen en wordt eerder ziek doordat hij overbelast wordt op alle fronten. Het blijft leuk om een hond steeds eten te geven omdat wij denken dat ze het zo lekker vinden, maar eigenlijk vinden wij het alleen leuk en doen we de hond er geen goed mee. Natuurlijk kunnen we de hond af en toe een 'lekkertje' geven en ook een keer met de pot mee eten kan geen kwaad, maar dan niet de brok er extra bij geven. Zelfs aardappel waarvan beweerd wordt dat het niet goed zou zijn, kan gegeven worden, maar dan wel gezouten vanwege de kalium/natrium verhouding! Zout kan voor een hond overigens geen kwaad, daar hij een teveel er aan direct weer af voert. De reden waarom aardappel niet goed zou zijn, zit hem meer in het feit dat mensen vroeger de hond alleen aardappel gaven omdat het een goed vulmiddel was, maar dan is het natuurlijk te eenzijdig en dat is niet goed. Vitamine C hoeft nooit bijgevoerd te worden, daar de hond dit zelf aanmaakt.

Beloningsbrokjes zijn er voor elke keer als de hond goed reageert op een commando, maar daar dit ook voer is dient het gekort te worden op de dagelijkse portie.

Meestal blijkt in de praktij de Bolognezer geen grote eter. Het is raadzaam de volwassen hond de hele dag door een bakje brokjes binnen zijn bereik te zetten, zodat hij kan eten wanneer en hoeveel hij wil. Een hond zal uit zichzelf nooit teveel eten (misschien eenmalig als dit voor de eerste keer binnen zijn bereik staat, maar dan nooit meer), dus de beste waker over zijn gewicht is hijzelf. Een pup krijgt maaltijden per dag, maar als je merkt dat hij slecht eet op die tijden, kan je er ook voor kiezen aldoor brokjes neer te zetten, zij eten nog maar zulke kleine beetjes, dat het prima werkt. Houd dit gewoon wat in de gaten. De puppybrok is als pokon voor de hond, hier zitten extra bouwstoffen in voor een hond in de groei. Als de hond uitgegroeid is, is het beter over te gaan op een volwassen brok. Bij de Bolognezer zal dit tussen en 8 en 10 maanden liggen. 

Mochten er problemen zijn  met de huid, ontlasting, een allergie, te dik , te dun, of wat dan ook, dan zijn er bij de dierenarts tal van speciale voedingen voor heel veel verschillende kwalen. De dierenarts kan hier informatie over verstrekken. Er kan zeker veel mee opgelost worden.

Nog belangrijker als het eten is het drinken. Zorg altijd voor vers water, dat is voor de hond van levensbelang! Mocht het zo zijn dat de hond juist na het eten veel gaat drinken en dan overgeeft, dan kan het beter zijn het water even weg te halen tot een half uurtje na het eten, omdat de maag anders overloopt, maar ook dit is bij de Bolognezer niet snel het geval.

Gewone koemelk (of geitenmelk) mag een hond absoluut niet hebben, daar kunnen ze niet tegen en raken ervan aan de diaree.

Geef liever geen botten, de honden hebben ze niet nodig omdat de kalk dat ze vroeger via het eten van botten binnen kregen nu in het voer zit (eventueel is er nog wat gistocal toe te voegen maar ook daarin schaadt een teveel, dit kan dus alleen als een niet volledig samengesteld voer wordt gegeven). Kippenbotjes en varkensbotten zijn uit den boze, deze versplinteren en kunnen de hond van binnen beschadigen. Als er dan een bot gegeven moet worden, dan een bot wat zo hard mogelijk is (de schenkel kan de bek omheen, maar niet meer af, kan dus gevaarlijk zijn), liefst van de knie van de koe. De kouwbotten die in de handel zijn, voldoen beter en zijn veiliger. Verder geen al te kleine kauwstaafjes geven, liever een van formaat, daar kunnen ze zich niet in verslikken. Varkensoren e.d beter niet geven.

REGEL: een hond die eet drinkt altijd genoeg, bij een hond die niet eet moet je op het drinken letten.